Op initiatief van Arnout Visser kwamen in maart 2010 zes Kenianen naar Leerdam

(drie kunstenaars en drie glasblazers) om drie weken lang te experimenteren

in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum.

In Leerdam werkten deze Kenianen samen met Nederlandse

en Tsjechische glasblazers én iedere dag met andere Nederlandse

kunstenaars en ontwerpers. Alle deelnemers zijn geselecteerd op hun

on beteugelde lust om te experimenteren met ambachtelijke technieken

en artistieke concepten.

 

 

 

 

Blown To Life - Afrika aan de Linge 2010

Bushglass van Arnout Visser

 

Al sinds het jaar 2000 werkt Arnout Visser regelmatig samen met de glaswerkplaats Kitengela Hot Glass in Mbagathi, een dorpje onder de rook van Nairobi.

Daar wordt gewerkt met hergebruikt vensterglas en oude flessen; taai glas, de nachtmerrie van elke glasblazer!

Met dit materiaal worden eenvoudige glasontwerpen gemaakt. In de loop der jaren heeft  Arnout Visser samen met de Keniaanse ambachtsmannen een collectie stoere gebruiksvoorwerpen met een eigen kwaliteit en karakter ontwikkeld. Hieruit is zijn collectie Bushglass ontstaan. Op initiatief van Arnout Visser en kunstenaar Bernard Heesen zijn in 2007 twee glasblazers (Masaï) uit de glaswerkplaats Kitengela Hot Glass naar Leerdam gekomen voor een workshop met als doel te leren van de gebruikte technieken in Leerdam en ervaringen op te doen met een betere kwaliteit glas.

 

Hollandse logica en Keniaanse inventiviteit

 

Komende maart organiseert het Nationaal Glasmuseum een vervolg op het project uit 2007. Ditmaal niet alleen met glasblazers, maar ook met een aanzienlijk aantal kunstenaars en ontwerpers uit Kenia én Nederland. De Keniaanse kunstenaars zijn geselecteerd door de Kuona Trust in Nairobi en komen drie weken naar Leerdam. Daar werken ze samen met Nederlandse topontwerpers en kunstenaars, die ieder twee dagen in de Glasblazerij komen werken.

Ambacht en creativiteit uit verschillende landen en werelddelen worden aan elkaar gekoppeld. Hollandse logica en Keniaanse inventiviteit kunnen samen leiden tot verrassende producten die in een volgende fase uitgevoerd kunnen worden in Kenia. Zo ontstaat een bijzondere collectie Bushglass, die weer verkocht kan worden in Nederland of internationaal.

 

Openingstentoonstelling nieuw Nationaal Glasmuseum

 

De resultaten worden vanaf juni geëxposeerd in de openingstentoonstelling van het compleet vernieuwde Nationaal Glasmuseum. Ook in Nairobi zal een tentoonstelling van de resultaten te zien zijn. De deelnemende kunstenaars uit Kenia zijn geselecteerd met steun van de Kuona Trust in Nairobi. Dit project wordt ondersteund binnen Arts Collaboratory, een programma van Hivos en Stichting DOEN in samenwerking met de Mondriaan Stichting.

 

Keniaanse kunstenaars:

Jimnah Kimani, Elijah Ogira, Gakunju Kaigwa

Nederlandse ontwerpers en kunstenaars:

Alphons ter Avest, Simone van Bakel, Simon Barteling, Jurgen Bey & Rianne Makkink, Jan Broekstra, Eibert Draisma, Piet Hein Eek, Bernard Heesen, Dick van Hoff, Richard Hutten, Chris Kabel, Joris Laarman, Pieke Bergmans, Maria Roosen, Josja Schepman, Floris Schoonderbeek, Wieki Somers, Arjanne van der Spek, Berend Strik en

Arnout Visser (tevens gast curator)

Keniaanse glasblazers:

Charles Kyalo, Anselm Croze, John Kaloki

Nederlandse en Tsjechische glasblazers:

Henk Verweij, Marinke van Zandwijk, Marek Effmert, Emil Kovazc.

 

Met dank aan  Nationaal Glasmuseum Leerdam voor de tekst.

Projects.
Home.
Foto's.